Studien visade att sotarna drabbades av hosta som ökade i relation till ökad arbetstid som lades på svartsotning (både i privata bostäder och i industriella sammanhang). På samma sätt minskade förekomsten av hosta i takt med att sotarna tillbringade mer tid med att utföra ventilationskontroller.
När det gäller besvär med ögon och näsa minskade dessa när sotarna utförde mer kontorsarbete. Minskade ögonbesvär noterades också i takt med att sotare utförde mer brandskyddskontroller. Liksom tidigare studier pekade forskarna på vikten av att använda personlig skyddsutrustning samt att undersöka alternativa sätt att utföra svartsotning i industriella sammanhang.
Studien visade också att skorstensfejare idag inte röker i samma utsträckning som förr. I den aktuella studien rökte 13% av sotarna, vilket var något lägre än riksgenomsnittet för Sveriges befolkning som låg på 14% (2012 års siffor från Statistics Sweden). Detta kan jämföras med studier från 1972 som visade att 67% av de svenska sotarna rökte.
Utdrag ur: En skorstensfejares arbetsmiljö, Martina Berglund 2016