Den 8 september 1976 gav Poststyrelsen ut en frimärksserie som skulle visa på olika hantverksyrken. Frimärket i valören 90 öre visar skorstensfejarmästaren Jan Sollén i Sundvall, som arbetar på taket till ett hus på Storgatan i Sundsvall.
Han är klädd den höga hatt som sedan gammalt varit ett kännetecken för sotare i många länder. Historien bakom bilden som låg som förlaga till frimärket börjar redan på 1960-talet. Då blir Jan Sollén kontaktad av en fotograf, Kent Hult, som var på jakt efter bildmotiv från centrala Sundsvall.
Enligt Jan så hade han fått hatten av en gammal dam på Oskarsgatan i Sundsvall. Den låg bara och samlade damm och hon tyckte att Jan har bättre användning för den. Han använde också hatten nästan dagligen så bilden på honom visar en vanlig dag på jobbet.
Enligt Jan så var fotografen höjdrädd, så de fick leta efter ett platt tak att ta fotografiet på.
En av bilderna blev liggande hos SSR på Styrmansgatan 19 i Stockholm. När sedan Postverket hörde av sig 1976 och undrade om det fanns någon bra bild på en sotare i arbete så letade man fram bilden på Jan som tagits nästan 15 år tidigare.
Det fanns på den tiden en regel att man inte fick avbilda någon levande person på ett frimärke, förutom kungen. Därför var Postverket extra noggranna med att inhämta Jans tillstånd, att de fick göra ett frimärke med honom som förlaga.
Lång kö utanför postkontoret
När sedan frimärket gavs ut den 8 september 1976, så fick Jan signera otaliga förstadagsbrev på postkontoret i Sundsvall. Kön ringlade sig långt ut på gatan. Under en lång tid efter detta fick han förfrågningar från hela Sverige om att signera inköpta förstadagsbrev.
Det kom till och med post från många andra länder med liknande förfrågningar. Även den dåvarande postgeneralen Ove Rainer hörde av sig med ett tackkort. Året efter kom bilden från frimärket på en samlartallrik från danska Bing & Gröndahl som varje på gav ut en tallrik med bild från ett vackert frimärke.