Markstege
Många olyckor sker när sotaren ska ta sig från marknivå upp till takfoten. Den främsta orsaken är att stegen välter in sidled eller glider bakåt på grund av att den inte är tillräckligt förankrad.
Arbetsmiljöverkets AFS 2004:3 reglerar utformning och användning av stegar, där står bland annat att stegen måste vara typkontrollerad enligt svensk standard SS 2091, vilket våra stegar är. Det står också att anliggande stegar längre än 5 meter och fristående stegar högre än 3 meter måste stagas eller förankras. Arbetsmiljölagen säger också bland annat att stegar måste kontrolleras och underhållas för att förebygga olyckor.
GODKÄNDA STEGAR
Stegarna ska vara testade och typkontrollerade av SP och uppfylla svensk standard SS 2091 i enighet med arbetsmijöverkets föreskrift AFS 2004:3. Lösa anliggande stegar kan inte CE märkas, förutom för fast montering på tak.
DE VANLIGASTE OLYCKSORSAKERNA
För att kunna arbeta säkert på en stege så är det viktigt att förstå de vanligaste olycksorsakerna. Den i särklass vanligaste orsaken till olyckor med anliggande stegar är att stegen antingen välter i sidled eller att stegbasen glider iväg ut från väggen.
De stegar som sotaren ska använda ska vara förankrade i toppen med ett fast glidskydd. Observera att glidskyddet inte får vara fäst i hängrännan, den tål inte den belastning som kan uppstå vid ett plötsligt ryck i stegen. Markens bärighet är också en väldigt viktig faktor att ta hänsyn till så kontrollera alltid marken och säkerställ att den tål belastningen från stegen.
Kontrollera att det inte är något glapp i infästningen mellan stegpinne och sidoprofil.
Se till att det inte har uppstått några skador så som bucklor eller sprickor på sidoprofiler och stegpinnar. Titta extra noga på sidoprofilernas fria ändar, skador där kan vara extra farliga.
Glidskydd får inte vara för slitna eller blivit allt för gamla och hårda.
Säkerställ att stegpinnarna inte är nedsmutsade med exempelvis målarfärg, lera eller liknande som kan påverka halkskyddet.
Låsmekanismer måste vara i bra skick och låsa ordentligt.
Om det finns andra säkerhetsanordningar på stegen, exempelvis en stegfot, kontrollera att den är i gott skick och sitter fast ordentligt.
Avgifterna för brandskyddskontroll baseras på den taxa som din kommun har beslutat. För att göra vårt arbete så tidseffektivt som möjligt brandskyddskontrollerar vi hus för hus i ett och samma område. Om vi har en annan ledig tid då vi finns i ditt område, och som passar dig, kostar en eventuell ombokning inget extra. Ombokning till en annan tidpunkt, då vi inte finns i ditt område, kommer bli något dyrare eftersom vi då behöver åka till ditt område en extra gång.
Skorstensfejarmästarna
Blåportsgatan 7
371 56 Karlskrona
Telefon 010-499 28 00
E-post info@vsot.se
© Skorstensfejarmästarna Syd AB
Integritetspolicy